Ohita navigaatio

Lämpökamerakuvaus VTS-kodeissa14.2.2018 10:39

Lämpökamera on lämpösäteilyn vastaanotin. Se mittaa kuvauskohteen pinnasta luonnostaan lähtevää lämpösäteilyä.

Kamera FLIR-T620bx-2.jpg

Lämpökameran ilmaisin muuttaa kohteen lämpösäteilyvoimakkuuden lämpötilatiedoksi, josta muodostuu digitaalisesti lämpökuva. Lämpökameroita käytetään muun muassa ihmisten jäljityksessä, teollisuuden laitehuollossa, sotateollisuudessa ja yhä enemmän myös rakennusten laadunvalvonnassa.


VTS-kotien suunnitteluohjeissa on määritelty, että kaikki uudis- ja peruskorjatut rakennukset lämpökuvataan. Uusia VTS-koteja valmistuu vuosittain, eri vuodenaikoina. Lämpökuvaus suoritetaan ennen kohteen valmistumista, tai seuraavalla lämmityskaudella.

rakennus.jpg


Kuvauksella tulee tarkastettua, että höyrynsulut ja lämmöneristeet on asennettu oikein, rakenteissa ei näy ilmavuotoja elementti-, ikkuna- tai parvekeoviasennuksissa eikä niissä ole asennus- tai eristysvirheitä, rakenteissa ei ole tarpeettomia kylmäsiltoja ja läpimenot on tehty tiiviisti. Kuvauksella voidaan tarvittaessa myös tarkistaa lattialämmityksen tai pattereiden toimintaa. Havaitut ja korjausta vaativat puutteet korjautetaan. Lämpökuvaus on siis myös tehokas apuväline selvitettäessä ja varmistettaessa rakennuksen vaipan energiataloudellista tilaa.

patteri.jpgikkuna.jpg


Rakennuksen lämpökuvauksen yhteydessä otetaan runsaasti lämpö- sekä tavallisia kuvia. Raporttiin päätyy useasti vain muutamia kuvia, loput arkistoidaan. Lämpökuvien tulkinta vaatii kokemusta. Rakenteet eivät koskaan ole tasalämpöisiä. Kaikki pintalämpötilojen erot eivät merkitse virhettä. Tyypillisesti nurkat ja lattianrajat ovat muuta pintaa kylmempiä. Pintalämpötiloihin vaikuttaa vallitseva paine-ero, lämmitys- ja ilmanvaihtojärjestelmät, sääolosuhteet ja lämpötilojen muutokset. Pintalämpö voi olla kovalla pakkasella määrättyyn rajaan asti hyvinkin alhainen, eikä rakenteissa silti ole välttämättä mitään vikaa. Yleine virhe on mitata huonelämpötilaa asunnon kylmimmästä nurkasta, jossa lämpötila ei välttämättä ole sama kuin muualla huoneistossa. Asumisterveysasetuksessa puhutaankin oleskeluvyöhykkeestä. Asetuksen mukaan huonelämpötila mitataan oleskeluvyöhykkeellä n. 1,1 m korkeudelta.

lamppu.jpg


Lämpökuvauksessa pintalämpötiloja mitattaessa käytetään ns. lämpötilaindeksi-laskentaa, jossa huomioidaan mm. sisä- ja ulkolämpötilan erotus. Kuvaustulokset ovat näin vertailukelpoisia ulkolämpötilasta huolimatta. VTS-kotien rakennukset kuvaa aina sertifioitu lämpökuvaaja. Työ tehdään laadukkaalla kameralla, joka täyttää reilusti laadunvalvontavaatimukset.

serti.jpg

Takaisin

Käytämme evästeitä. Jatkamalla sivuston käyttöä hyväksyt tämän.Hyväksy