Ohita navigaatio

Biolajittelu on helppoa ja tuottaa puhdasta ympäristövoimaa9.11.2020 12:17

Paras tapa rakastaa joka murua on antaa ruuantähteille ja muulle biojätteelle uusi elämä lajittelemalla.

Nokian Koukkujärvelle avataan keväällä 2021 Pirkanmaan Jätehuollon upouusi biolaitos, jossa käsitellään 17 kunnan biojätteet ja Nokian kaupungin puhdistamolietteet. Tätä kautta saadaan aikaan puhdasta ympäristövoimaa eli biokaasua liikenteeseen ja lannoitetta pelloille.

Jotta laitoksesta saadaan irti kaikki mahdollinen ympäristövoima ja hyöty, jokaisen panosta tarvitaan. Heittämällä mm. banaaninkuoret, ruuantähteet ja kahvinporot biojätteeseen olet mukana tuottamassa todellista lähienergiaa.

- Esimerkiksi yhden parikiloisen biopussukan ravinteilla leivotaan 400 grammainen ruisleipä ja ajetaan 4 kilometriä biokaasuajoa, kertoo biokampanjan tuottaja Jenni Ruotsalo Pirkanmaan Jätehuollosta.

Biojäte lajittelu - pienennetty


Biojätteen lajittelulla on suuret ympäristövaikutukset

Kotitalousjätteitä ei Suomessa ole enää vuosiin viety kaatopaikalle, vaan lajittelun jälkeen jäävä sekajäte hyödynnetään energiaksi jätevoimaloissa, Pirkanmaalla Tammervoimassa. Biojäte on siellä kuitenkin kutsumaton kuokkavieras, sillä poltettavan jätteen lämpöarvo on heikompi, jos sen seassa on biojätettä.

- Märkä biojäte palaa huonosti ja heikentää Tammervoiman tehokkuutta energiantuotannossa. Mutta ennen kaikkea menetämme kaikki biojätteen sisältämät arvokkaat ympäristöhyödyt, biokaasun ja ravinteet, kertoo ympäristökouluttaja Erkki Piippo Pirkanmaan Jätehuollosta.

Suomalaiset lajittelevat biojätettä vuosittain 275 miljoonaa kiloa. Sillä tuotetaan biopolttoainetta sekä multaa ja maanparannusainetta metsiin ja pelloille. Kuitenkin tavallisista kotiroskiksista löytyy vielä enemmän biojätettä: yli 300 miljoonaa kiloa joka vuosi. Tämä poltetaan sekajätteen mukana.

- Jos koko biojätemäärä lajiteltaisiin, riittäisi siitä jopa 90 000:lle biokaasulla kulkevalle henkilöautolle koko vuodeksi, kertoo Suomen Kiertovoima ry KIVOn viestinnän asiantuntija Kaisa Halme.

Kiitos, että olet mukana lajittelemassa ja tuottamassa lähienergiaa!

rakasta joka murua biojäte

Vinkkejä biojätteen lajitteluun kotona

  • Mieti biojäteastialle kätevä paikka esimerkiksi allaskaappiin tai muualle keittiöön. Astiana voi toimia pienehkö ämpäri tai esimerkiksi kaunis vanha kattila. Biojäteastiaksi on hyvä valita kannellinen astia.
  • Biojätepussiksi käy esimerkiksi tyhjä jauhopussi, muropaketti tai taiteltu sanomalehti. Laita pussin pohjalle tyhjä munakenno imemään kosteutta.
  • Anna biojätteiden jäähtyä ja kuivahtaa ennen pussiin laittamista.
  • Valuta nesteet viemäriin. Ruokaöljyn jäämät ja muut nestemäiset rasvat voit imeyttää talouspaperiin ja laittaa paperin biojätteeseen.
  • Tyhjennä biojäteroskis säännöllisesti.
  • Kannusta myös muut perheenjäsenet osallistumaan jätteiden lajitteluun.

Tarkemmat lajitteluohjeet löydät nettisivuiltamme kohdasta kierrätys ja ekologinen asuminen.

Takaisin

Käytämme evästeitä. Jatkamalla sivuston käyttöä hyväksyt tämän.Hyväksy