Ohita navigaatio

Asukkaalle

Asukkaalle

Kierrätys ja ekologinen asuminen

Jätehuollon tärkein lenkki on asukas. Kierrätys ja jätteiden lajittelu ovat kaikkien yhteinen etu. Kun lajittelet ohjeiden mukaan, pakkaukset päätyvät oikeisiin astioihin ja kierrätysprosessi sujuu mutkattomasti. Kiitos kun lajittelet!

Lajittelu

Sekajätettä ovat sellaiset jätteet, jotka eivät mene erikseen lajiteltavien jätteiden kategorioihin. Esimerkiksi kosmetiikka, vaipat, lemmikkien jätteet ja posliini.

Paperi: Kaikki postiluukusta tuleva paperi kelpaa paperinkeräykseen. Kierrätettävän paperin tulee olla puhdasta ja kuivaa. Esimerkiksi kalan perkauksessa käytettyä likaista paperia ei saa laittaa keräyspaperiastiaan, vaan se kuuluu sekajätteeseen.

Kartonki: Kartonkiin kuuluvat puhtaat, kuivat ja litistetyt kartonki-, pahvi- ja paperipakkaukset. Yleisimpiä kartonkipakkauksia ovat esim. maitotölkit, jauhopussit ja muropaketit. Ruskeat ja muutkin värilliset paperikassit tulee lajitella keräyskartonkiin.

Tarkempi ohjeistus paperin ja kartongin lajittelusta täällä.

Lasi ja metalli: Useissa taloissa on omat keräyslaatikot lasille ja metallille. Erillisiä keräyksiä löytyy esim. kauppojen pihoista.

Ongelmajätteitä ovat kaikki vaaralliset ja ympäristölle haitalliset jätteet, kuten loisteputket ja pienoisloistelamput, akut, jäteöljyt sekä liuottimet. Paristoja varten keräyspisteitä on esim. marketeissa. Lääkkeet ja kuumemittarit voi palauttaa apteekkiin.

Muovi: Muovinkeräyspiste löytyy nykyisin monen VTS-talon pihasta. Jatkossa kaikkien uusien ja perusparannettavien VTS-talojen pihoihin tulee oma jäteastia myös muovinkeräystä varten.

Mikäli muovinkeräyspistettä ei vielä löydy oman talosi pihasta voit tarkistaa lähimmän keräyspisteen täältä. Alla olevasta kuvasta löydät ohjeet muovipakkausten oikeaoppiseen kierrätykseen.

Muovinkeräys.png

Löydät tarkemmat pakkausjätteen materiaalikohtaiset lajitteluohjeet täältä. Linkin takaa löydät myös videoita oikeaoppisesta lajittelusta.

Lisätietoja lajittelusta löydät myös Pirkanmaan jätehuollon sivuilta.

Vedenkulutus

Järkevä energian käyttö on asukkaiden yhteinen asia, joka vaikuttaa asumiskustannuksiin ja -viihtyisyyteen. Esimerkiksi kiinnittämällä huomiota omaan vedenkulutukseen luot fiksua säästöä. Katso alta löytyvältä videolta vinkit järkevään vedenkäyttöön.

Käytämme evästeitä. Jatkamalla sivuston käyttöä hyväksyt tämän.Hyväksy