Ohita navigaatio

Asukkaalle

Asukkaalle

Kierrätys ja ekologinen asuminen

Jätehuollon tärkein lenkki on asukas. Kierrätys ja jätteiden lajittelu ovat kaikkien yhteinen etu. Kun lajittelet ohjeiden mukaan, pakkaukset päätyvät oikeisiin astioihin ja kierrätysprosessi sujuu mutkattomasti. Kiitos kun lajittelet!

Muovinkeräys

Muovinkeräykseen voi laittaa kaikki kuluttajakäyttöön tarkoitetut muovipakkaukset kuten:

 • jogurttipurkit
 • voirasiat
 • jauhelihapaketit
 • muoviset kosmetiikkatuubit ja pesuainepullot
 • muoviset kauppakassit

Pakkausmuovien tulee olla keräykseen laitettaessa puhtaita. Kylmällä vedellä huuhtelu tai pyyhkäisy paperilla riittää. Lajittelun helpottamiseksi voit irrottaa erilleen korkit ja kannet. Ethän laita eri muoveja sisäkkäin, sillä muovin tunnistuslaite lukee vain uloimman pakkauksen.

Muovinkeräykseen ei voi laittaa likaisia muovipakkauksia eikä muovitavaraa kuten ämpäreitä tai muovisia leluja.


Suomen Pakkauskierrätys RINKI Oy:n video muovipakkausten lajittelusta.

Muovinkeräyspiste löytyy nykyisin monen VTS-talon pihasta. Jatkossa kaikkien uusien ja perusparannettavien talojemme pihoihin tulee oma jäteastia myös muovinkeräystä varten. Mikäli muovinkeräyspistettä ei vielä löydy oman talosi pihasta voit tarkistaa lähimmän keräyspisteen täältä.

Biojäte

Biojätteeseen kuuluvat maatuvat elintarvike- ja keittiöjätteet kuten:

 • hedelmien ja vihannesten kuoret
 • ruoan tähteet
 • kananmunakennot
 • kahvin ja teen purut sekä teepussit ja suodatinpaperit
 • kasvinosat
 • pehmopaperit kuten talouspaperit, lautasliinat ja nenäliinat

Biojätepussiksi käy esimerkiksi tyhjä jauhopussi, muropaketti tai taiteltu sanomalehti. Kaupasta voi ostaa paperisia ja biohajoavasta muovista valmistettuja pusseja. Tavallinen muovipussi ei maadu eli se ei sovi biojätepussiksi.

Biojätteiden kannattaa antaa jäähtyä ja kuivahtaa ennen pussiin laittamista. Lisäksi pussin pohjalla voi käyttää tyhjää kananmunakennoa imemässä kosteutta.

Biojäte lajittelu
Kuva Pirkanmaan Jätehuolto.

Paperi

Kaikki postiluukusta tuleva paperi kelpaa paperinkeräykseen. Lisäksi paperinkeräykseen voi viedä valkoiset paperikassit, pehmeäkantiset kirjat, kirjekuoret ja valkoiset piirustus- ja lehtiöpaperit. Kierrätettävän paperin tulee olla puhdasta ja kuivaa. Esimerkiksi kalan perkauksessa käytettyä likaista paperia ei saa laittaa keräyspaperiastiaan, vaan se kuuluu sekajätteeseen.

Kartonki

Kartonkiin kuuluvat puhtaat, kuivat ja litistetyt kartonki-, pahvi- ja paperipakkaukset. Yleisimpiä kartonkipakkauksia ovat esim. maitotölkit, jauhopussit, paperihylsyt sekä muro- ja keksipaketit. Ruskeat ja muutkin värilliset paperikassit tulee lajitella keräyskartonkiin.


Suomen Pakkauskierrätys RINKI Oy:n video kartonkipakkausten lajittelusta.

Metalli

Taloyhtiön pienmetallikeräykseen voi viedä mm. säilyketölkit, pantittomat tölkit (palauta pantilliset kauppaan), alumiinivuoat- ja foliot, metallikannet- ja korkit sekä tuikkukynttilöiden metallikuoret.


Suomen Pakkauskierrätys RINKI Oy:n video pienmetallin lajittelusta.

Lasi

Lasinkeräykseen saa laittaa värilliset ja värittömät lasipullot ja -purkit. Huuhtele likaset lasipakkaukset ja poista korkit/kannet ennen lajittelua.

Lasinkeräykseen ei saa laittaa juomalaseja, kuumuutta kestävää lasia, posliinia, keramiikkaa tai peililasia. Nämä kuuluvat sekajätteeseen.


Suomen Pakkauskierrätys RINKI Oy:n video lasipakkausten lajittelusta.

Useissa taloissamme on omat keräyslaatikot lasille ja metallille. Erillisiä keräyksiä löytyy myös kauppojen pihoista.

Sekajäte

Sekajätettä ovat sellaiset jätteet, jotka eivät mene erikseen lajiteltavien jätteiden kategorioihin. Esimerkiksi kosmetiikka, vaipat ja lemmikkien jätteet ovat sekajätettä.

Jätteiden lajittelun jälkeen jäljelle jäävä sekajäte hyödynnetään energiaksi jätevoimaloissa. Muun muassa tämän takia lajittelu on tärkeää, sekajätteen seassa oleva biojäte palaa huonosti ja heikentää täten energiantuotantoa.

Ongelmajäte

Kaikki vaaralliset ja ympäristölle haitalliset jätteet, kuten loisteputket ja pienoisloistelamput, akut, jäteöljyt sekä liuottimet kuuluvat ongelmajätteeseen. Paristojen keräyspisteitä löytyy monista kaupoista. Lääkkeet ja kuumemittarit voi palauttaa apteekkiin.

Vedenkulutus

Järkevä energian käyttö on asukkaiden yhteinen asia, joka vaikuttaa asumiskustannuksiin ja -viihtyisyyteen. Esimerkiksi kiinnittämällä huomiota omaan vedenkulutukseen luot fiksua säästöä. Katso alta löytyvältä videolta vinkit järkevään vedenkäyttöön.

Käytämme evästeitä. Jatkamalla sivuston käyttöä hyväksyt tämän.Hyväksy