Ohita navigaatio

Asukkaalle

Asukkaalle

Asunnon pinnat, lämmitys ja ilmanvaihto

Korjausvastuut

Korjausten, huoltojen ja siivouksen suorittaja ja maksaja määräytyvät seuraavasti: Normaalista kulumisesta aiheutuvat kiinteistön sisä- ja ulkotyöt kuuluvat vuokranantajalle. Asukkaan tai hänen vieraansa tuottamuksesta aiheutuvat työt kuuluvat vuokralaiselle (AHVL -Asuinhouneenvuokralaki 25§). Asukkaan hankkimista lisävarusteista aiheutuvat työt kuuluvat vuokralaiselle.

Omatoimiremontit

Voit tehdä/teettä pintaremontin asunnossasi etupisteillä sovittuasi asiasta palveluisännöitsijän kanssa. Omatoimiremonttien työjälki voidaan VTS-kotien toimesta tulla tarkastamaan ja asukas on velvollinen korvaamaan huolimattomasti/sopimattomilla materiaaleilla tehdyn remontin. Lisätietoja Pisteet kotiin -asukasetujärjestelmästä löydät täältä.


Ohjeet: maalaustyöt, ennen tapetointia huomioitavat asiat, tapetointiohjeet.

Lämmitysohjeet

Oman kiinteistön lämmitysjärjestelmän voi tarkistaa VTS-kotien verkkosivuilta Tietoa kiinteistöstä -kohdasta.

Asukas voi itse säätää huonelämpötilaa lämpöpatterin termostaatista. Termostaatti myös pitää huonelämpötilaa automaattisesti tasaisena. Muut lämmitykseen liittyvät säätötoimenpiteet kuuluvat huollolle.

Lämpötilan alentaminen yhdellä asteella säästää lämmitysenergiaa 5-7 %. Sopivin huonelämpötila on tutkimusten mukaan noin +20-21 °C ja parhaat yöunet saa vähän viileämmässä, noin +19 °C lämpötilassa. Sopiva lämpötila on kuitenkin yksilöllistä. Lue lisää lämpötiloista Asumisterveysohjeesta."

Vinkit energian säästöön

Pidä asunnon lämpötila kohtuullisena. - Energian säästämisen lisäksi varjelet myös terveyttäsi. Etenkin talvisin lämmitys kuivattaa huoneilmaa.

Älä peitä pattereita esim. verhoilla, jotta lämpö pääsee kiertämään huoneeseen.

Älä tuuleta asunnon liikalämpöä pois, vaan säädä sopiva lämpötila patterin termostaatista."

Ilmanvaihto

VTS-kodeissa ilmanvaihto on aina vähintään minimiasennolla. Näin puolet asunnon ilmamäärästä vaihtuu tunnissa!
Koneellinen ilmanvaihto riittää yleensä tuuletukseen. Raitista ilmaa virtaa korvaus- ilma- ja raitisilmaventtiilien tai ikkunoiden yläpuitteesta poistettujen tiivistepätkien kautta. Näitä tuloilmanreittejä ei saa tukkia. Jos asunto kuitenkin kaipaa mielestäsi tuuletusta, tuuleta huonetilat parin minuutin ristivedolla.


Oman kiinteistön ilmanvaihtojärjestelmän voi tarkistaa tietoa kiinteistöstä -sivulta.

Korvausilmaventtiilit pidetään lämmityskaudella minimiasennossa. Tarpeen vaatiessa ne voidaan avata ääriasentoon. Avoinna olevat venttiilit aiheuttavat vedon tunnetta. Poistoilmakanavaan liitettäviä liesituulettimia ei saa asentaa jälki- käteen.

Hätätilan (kaasuvuoto, tulipalo, myrkkypilvi, ydinlaskeuma yms.) uhatessa talon ilmanvaihto pysäytetään keskitetysti kiinteistöön asennettujen hätäkatkaisimien avulla. Hätätilanteessa asukas voi myös itse tukkia ilmanvaihtoaukot ja ikkunaraot esimerkiksi teippaamalla.

Vinkit ilmanvaihtoon: Vedontunnetta? Tarkista kotoa lähtiessäsi, että ikkunat ja ovet ovat kiinni. Tarkasta myös ikkuna- ja ovitiivisteiden kunto vuosittain.

Keittiön liesikuvun rasvasuodatin kannattaa pestä ainakin kerran kuussa. Pesu tapahtuu joko vedellä ja astianpesuaineella tai astian- pesukoneessa.

Viilennä viisaasti kesälläVTS-kodeissa ei ole ilmanvaihdon jäähdytystä asuntokohteissa. Kokeile helteen hillitsemiseen näitä vinkkejä:
-Tuuleta asunto ilta- ja yöaikaan kun ulkoilma on viileämpää. Hyödynnä mahdollisuuksien mukaan läpivetoa.
-Pidä päivällä ovet ja ikkunat kiinni, tuuleta tarvittaessa vain varjon puolelta. Myös verhot tai kaihtimet kannattaa pitää kiinni.
-Vähennä huoneiston sisäistä lämpökuormaa. Sammuta tarpeettomat sähkölaitteet ja vältä saunan käyttöä."

Käytämme evästeitä. Jatkamalla sivuston käyttöä hyväksyt tämän.Hyväksy