Ohita navigaatio

Löydä kotisi

Asunnon hakeminen ja vastaanottaminen

Asuntoja tarjotaan asuntohakemusten perusteella. Täytä siksi aina ensin hakemus. Hakemuksesi on voimassa kolme kuukautta sen tekemisestä ja jos pystymme sinulle asuntoa tarjoamaan, saat meiltä asuntotarjouksen. Jos et tuona aikana saa yhtään asuntotarjousta, niin muista uusia hakemuksesi osoitteesta vuokrauspalvelu@vts.fi. Jos teet kokonaan uuden hakemuksen, korvaa se aiemman hakemuksesi. Hakemuksen voimassaoloaikana olet automaattisesti mukana kaikkien niiden vapautuvien asuntojen asukasvalinnoissa, jotka täyttävät hakemuksellasi määritellyt kriteerit.

Asukasvalintamme ei perustu jonojärjestelmään, vaan asunnon tarpeen kiireellisyyteen sekä hakemuksella esitettyihin hakutoiveisiin. Tämän vuoksi emme valitettavasti pysty antamaan tarkempia väliaikatietoja asunnon saamisesta.

Vuokrasopimuksen tekemisen ehtona on, että asuntoon muuttavat hakemuksella mainitut henkilöt. Tarjottu asunto varataan hyväksymällä tarjous ja maksamalla vakuusmaksu. Ohjeet vakuusmaksun maksamiseen annetaan asuntotarjouksen yhteydessä. Tarjouksessa kerrotaan kehen tulee olla yhteydessä asuntonäytöstä sopimiseksi. Asunnonhakijoiden luottotiedot tarkastetaan Suomen Asiakastieto Oy:n luottotietorekisteristä ja osoitetietojen oikeellisuus väestörekisteristä. Useimmissa tapauksissa mahdolliset maksuhäiriömerkinnät eivät ole asunnonsaannin este, vaan vaikuttavat vuokrasopimuksen muotoon ja vakuuden määrään.

Varallisuusrajat

Valtion korkotuella rakennettuihin kiinteistöihin tehtävässä asukasvalinnassa on käytössä varallisuusrajat. Nämä niin sanotut Arava ja korkotuki -asunnot on tarkoitettu niitä eniten tarvitseville. Kunta määrittelee hyväksyttävät enimmäisrajat varallisuudelle vuosittain. Varallisuusrajat on määritelty hakijaruokakunnan koon mukaan. Vuonna 2020 Tampereella yhden hengen taloudessa varallisuus saa olla enintään 50 000 euroa, 2 hengen taloudessa 61 000 euroa jne. Lisätietoa usein kysytyissä kysymyksissä. VTS-kodeilla on myös vapaarahoitteisia kohteita.

Liitteet

Vuokra-asuntohakemukseen tulee toimittaa liitteet siinä vaiheessa, kun olette saaneet VTS-kodeilta asuntotarjouksen. Liitteiksi tarvitaan kopiot seuraavista todistuksista:
1. Viimeisin esitäytetty veroilmoitus
2. Selvitys kuukausituloista viimeiseltä puolelta vuodelta
3. Raskaustodistus, josta ilmenee synnytyksen laskettu aika
4. Asunnon asumiskelvottomuus, muuttouhka nykyisestä asunnosta tai paikkakunnalta saatu työpaikka/opiskelupaikka on osoitettava erillisellä selvityksellä
5. Alaikäiseltä hakijalta huoltajan suostumus vuokrasopimukseen erillisellä lomakkeella
6. Selvitys maahanmuuttajilta oikeudesta oleskella maassa sekä kopio passista

Asuntohakemuksen muutos

Mikäli haluat uusia / poistaa tai tehdä muutoksia hakemukseen, voitte olla yhteydessä vuokrauspalveluumme joko puhelimitse numeroon 0201 277 277 tai sähköpostitse osoitteessa vuokrauspalvelu@vts.fi .

Vakuusmaksu

Vakuusmaksu on tarkoitettu asunnon kunnon vakuudeksi ja vuokran vakuudeksi. Vakuus palautetaan asiakkaalle vuokrasopimuksen päättymisen jälkeen noin kuukauden kuluessa. Palautus edellyttää, että kaikki asunnon avaimet on luovutettu, asunto on kunnossa ja siivottu sekä vuokrat ja muut mahdolliset saatavat on suoritettu. Sopimusta tehtäessä maksettu vakuusmaksu on esivuokrasopimus, jonka jälkeen sopimuksen irtisanomisaika on yksi kalenterikuukausi.

Vakuusmaksut 1.1.2011 alkaen
1 huone 650 eur
2 huonetta 680 eur
3 huonetta 700 eur
4 huonetta 740 eur
5 huonetta 770 eur
Saunallisten asuntojen vakuusmaksuun lisätään 150 eur. Vakuusmaksu käytetään ensisijaisesti huoneistolle mahdollisesti aiheutetun vahingon korjauskuluihin sekä mahdollisiin siivouskuluihin. Jos ylimääräisiä kuluja ei aiheudu vakuusmaksu palautetaan vuokralaiselle asuntotarkastuksen jälkeen.

Vuokrasopimuksen allekirjoitus

Vuokrasopimukseen tarvitaan kaikkien sopijaosapuolten allekirjoitus. Ellei esim. toinen puolisoista pääse paikalle, voi asian hoitaa valtakirjalla. Asiakkaan tulee varautua todistamaan henkilöllisyytensä, kun hän tulee tekemään vuokrasopimusta. Hyväksyttyjä henkilöllisyystodistuksia ovat voimassa olevat: passi, henkilöllisyystodistus tai suomalainen ajokortti, myös kuvallinen kela-kortti käy. Vuokrasopimuksen allekirjoituksen ehtona ovat maksettu vakuus sekä arava- ja korkotukikohteissa liitteiden (puolen vuoden tulotiedot sekä kopio viimeksi vahvistetun verotuksen verotuspäätös ja erittelyosa) toimittaminen. Maksetusta vakuudesta tulee tarvittaessa esittää kuitti sopimusta allekirjoitettaessa. Sähkönmyyntisopimuksen asiakas voi tehdä haluamansa sähköyhtiön kanssa. Kaikkiin vuokrasopimuksiin sisältyy Internet-yhteys. Yhteyden käyttöönotto vaatii erillisen rekisteröinnin, johon ohjeet saa sopimuksen allekirjoituksen yhteydessä.

Avaimet

Avaimia noudettaessa ja palautettaessa sinua palvelee VTS-kotien Palvelukeskus, Puutarhakatu 8 A, katutaso.

15.3.2019 alkaen uuden kodin avaimet noudetaan VTS-kotien noutoautomaatista. Noutoautomaatti sijaitsee K-Supermarket Kuninkaankulman sisääntuloaulassa R-kioskin vieressä. Osoite on Kuninkaankatu 14. Avaimet voi noutaa sopimuksen alkamispäivästä lukien. Avaimet saa automaatista noutokoodilla, joka toimitetaan sähköpostitse ja tekstiviestitse sopimuksen alkamispäivän aamuna. Avaimet ovat noudettavissa Kuninkaankulman aukioloaikoina, jotka voit tarkistaa tästä. Myös joku muu henkilö voi noutaa avaimet puolestasi, jos toimitat hänelle noutokoodin. Noutokoodin saa ainoastaan sopimuksen allekirjoittanut henkilö. Mikäli sopimusosapuolia on useampia, viesti lähtee sille henkilölle, joka on hakemuksella 1. hakijana. Mikäli haluatte toimittavan toisin, ottakaa yhteyttä Palvelukeskukseemme.

Lisätietoja avaimista löydät täältä.

Asunnon vaihto

Monipuolinen ja runsas asuntokanta mahdollistaa asunnon vaihdon muuttuvassa elämäntilanteessa VTS-kotien asunnosta toiseen. Vaihtotilanteessa on mahdollista siirtää rahavakuutta asunnosta toiseen tietyin ehdoin.

Asunnon vaihtoon on kaksi tapaa:

1. Vaihto normaalin irtisanomisen kautta vapautuvaan asuntoon, jolloin asiakas hakee asuntoa normaalilla asuntohakemuksella. Vaihdon edellytyksien tulee täyttyä. Asunnonvaihtohakemus on voimassa kolme kuukautta kerrallaan ja sen voi halutessaan uusia vuokrauspalvelussamme.

Vaihdon edellytykset:
- Vuokrasuhde on kestänyt vähintään vuoden
- Vuokrasopimus ei ole määräaikainen
- Vuokralaiselle ei ole annettu huomautusta tai varoitusta häiriöistä
- Vuokralainen ei ole laiminlyönyt nykyisen asunnon huolellista hoitoa
- Vuokralaisella ei ole vuokranmaksuhäiriötä

Vuokranantaja pidättää oikeuden hyväksyä tai hylätä vaihdon.

2. Keskinäinen vaihto toisen asukkaan kanssa

Halutessasi asunnon keskinäisen vaihdon toisen VTS-kotien asukkaan kanssa, voit etsiä vaihdon osapuolta Asunnonvaihtopörssin kautta.

Kun sopiva vaihtokumppani löytyy, voidaan asuntoja vaihtaa toimistomme luvalla tietyin edellytyksin:
- Molemmat osapuolet täyttävät vielä myös normaalin asuntohakemuksen (Hakemustyypiksi Vaihtohakemus), ellei tätäkin ole jo täytetty
- Muuttoajankohta on kuukauden vaihteessa
- Molemmat hyväksyvät toisen asunnon kunnon sellaisenaan, VTS-kotien puolesta huoneistoihin ei tehdä esimerkiksi pintaremonttia

Jos haluat poistaa ilmoituksesi netistä, ilmoita asia ja osoitteesi Vuokrauspalveluun (0201 277 277 tai vuokrauspalvelu@vts.fi).

Vuokranantaja pidättää oikeuden hyväksyä tai hylätä vaihdon.

Käytämme evästeitä. Jatkamalla sivuston käyttöä hyväksyt tämän.Hyväksy