Ohita navigaatio

Asukkaalle

Linnoituksenkatu 10

Bastioni

Tämä koti on linnoitus!

Kalkussa sijaitseva Linnoituksenkatu 10 on talojen uutuudesta huolimatta täynnä mielenkiintoista historiaa. Viereisestä metsästä löytyy paitsi loistavat ulkoilumahdollisuudet, myös ensimmäisen maailmansodan aikaisia juoksuhautoja.

Menneisyyden taistelut ovat innoittaneet Kalkun uuden asuinalueen katujen ja talojen nimiä. Vierestä löytyy niin Juoksuhaudankatu kuin Leirikatukin.

Linnoituksenkatu10_luhtitalo.jpg

Linnoituksenkatu 10 koostuu luhti- ja rivitaloista.

Linnoituksenkatu10.jpg

Vuonna 2009 valmistuneet talot muodostavat linnoitusta muistuttavan pihapiirin. Talojen Bastioni-nimi viittaa yhteen linnoitusjärjestelmistä.

Linnoituksenkatu10_rivitalojen varastot.jpg

Rivitaloissa on omat pihavarastot.

Linnoituksenkatu10_takapihat.jpg

Pihapiirin aitaukset myötäilevät historiallista miljöötä ja viereistä mäntymetsää. Asukkaat rakensivat takapihojen aidat itse.

Linnoituksenkatu10_takapihat parvekkeelta katsottuna.jpg

Rivitalojen takapihat ovat metsään päin.

Linnoituksenkatu10_näkymä takapihan puolelle rivitaloista.jpg

Asukastoimikunnan sihteeri Arja Peräluoman makuuhuoneesta avautuu näkymä mäntymetsään. Peräluoma kertoo, että aurinko värjää männyt kauniin värisiksi.

- Tämä on hieno näkymä etenkin aamuisin ja iltaisin. Olen asunut useammassa eri paikassa Tampereella ja sen lähistöllä. Tähän asuntoon ja sen sijaintiin olen erityisen tyytyväinen.

Mäntymetsän suojissa kiemurtelee juoksuhautojen verkosto. Asukastoimikunnan puheenjohtaja Vesa-Pekka Salminen on leikkinyt juoksuhaudoissa jo pikkupoikana.

- Juoksuhaudat on kaivettu tänne autonomian aikana. Moni ei tiedä tämän uuden Kalkun historiasta, mutta minä leikin täällä jo silloin, kun tämä oli pelkkää umpimetsää.

Salminen on asunut Länsi-Tampereella 50 vuotta ja siitä ison osan Kalkussa. Salmisen päätöstä muuttaa Linnoituksenkadulle helpotti tieto juoksuhaudoista, jotka varjelevat läheistä metsää rakentamiselta. Kalkun maalinnoitukset on rauhoitettu muinaismuistolain nojalla.

- Juoksuhaudat pitävät talot ruodussa, mikä on hyvä juttu. Metsässä mutkittelee ulkoilureitit, joita pitkin pääsee esimerkiksi Mustavuoren hiihtokeskukselle.

Linnoituksenkatu10_kerhohuone.jpg

Linnoituksenkadulla on kerhohuone, jota asukkaat saavat varata ilmaiseksi juhliinsa.

Asukastoimikunta järjestää vuosittain kevättalkoot. Toimikunnasta toivotaan, että asukkaat uskaltaisivat tulla mukaan tomintaan ja kertoisivat huolista suoraan heille.

Linnoituksenkatu 10_kerhohuoneen keittiövälineet.jpg

Kerhohuoneelta löytyy kahvinkeitin, vedenkeitin ja mikro.

Linnoituksenkadun muita yhteisiä tiloja ovat pesula, leikkipaikat ja pihakeinut.

Tarina on kirjoitettu ja kuvattu kesällä 2016.

Käytämme evästeitä. Jatkamalla sivuston käyttöä hyväksyt tämän.Hyväksy