Ohita navigaatio

Asukkaalle

Ristinarkuntie 17

Jankan Helmi

Ristinarkuntie 17:ssä on monen perheen pitkäaikainen koti. Pian 30 vuotta täyttävä Jankan Helmi on seissyt paikallaan vuodesta 1988 lähtien.

Taloilla asuu edelleen kuusi alkuasukasta. Talohallituksen jäsenet kertovat, että nyt Jankan Helmessä puhaltavat muutoksen tuulet ja vanhusten talosta on tulossa taas nuorten koti.

- Muutin perheen kanssa tänne, kun lapset olivat pieniä. Lapset kuitenkin tapaavat muuttaa pois kotoa ja ihmiset vanhentua. Nyt täällä voi huomata kiertokulun alkavan alusta, kun uudet perheet muuttavat tänne, talohallituksen sihteeri Maija-Leena Reinhardt pohtii.

Ristinarkuntie 17.jpg

Ristinarkuntie kulkee talojen edestä. Tietä pitkin pääsee nopeasti esimerkiksi lähikauppaan, kouluun ja kirjastoon, jotka ovat kaikki muutaman harppauksen päässä.

Ristinarkuntie17_kota.jpg

Pihassa on grillikota. Kesällä 2016 talotoimikunnan puheenjohtaja Allan Riipinen ja jäsen Simo Launis esittelivät tilavaa kotaa, jonne mahtuu yllättävän monta makkaranpaistajaa.

Siinä missä piha ja koko Janka oli vuonna 1988 pitkälti autiota peltomaisemaa, piirittää taloja nyt korkeat puut. Helmikuussa 1988 taloille muuttanut Launis on nähnyt alueen kehityksen läheltä.

- Peltoa tämä silloin oli, kun muutimme tänne. Teeriparvenkin näin tuossa vieressä, eikä niitä ihan kaupungissa näe. Hiljalleen Jankasta on kehittynyt asuinalue ja ympärille on kohonnut muitakin taloja.

Ristinarkuntie17_kukka.jpgRistinarkuntie 17_kukka.jpg

Pitkäaikaisista asukkaista löytyy muutama viherpeukalo, jotka ovat istuttaneet pihalle toinen toistaan kauniimpia kukkia.

Ristinarkuntie 17_takapihan koristeet.jpgRistinarkuntie17_lintu.jpg

Pitkäaikaisen asukkaan Eero Niemen takapiha on Ristinarkuntien nähtävyys.

- Keräilen koriste-esineitä, joita on myös ikkunallani. Näitä on käynyt japanilaiset turistitkin pällistelemässä, Niemi kertoo nauraen.

Ristinarkuntie17_lintuallas.jpg

Niemen takapiha on myös lintujen suosiossa. Linnuista on tullut Niemen kanssa niin tuttuja, että ne peseytyvät ja juovat kuvan altaassa vaikka Niemi olisi takapihalla.

Jankan helmi 20 vuotta juliste.jpg

Kerhohuoneella on lähes 30 vuoden aikana tapahtunut yhtä ja toista. Seinällä paistattelee puheenjohtaja Allan Riipisen 20-vuotisjuhliin maalaama juliste.

Ristinarkuntie 17_Allan Riipinen.jpg

Riipinen on pitänyt talon lapsille aikanaan kerhoa. Vuosien saatossa lapset ovat kasvaneet aikuisiksi ja meno kerhohuoneella hiljentynyt. Riipinen maalailee huoneella kuitenkin edelleen itsekseen.

Jankan Helmessä järjestetään vuosittain ainakin asukkaiden yhteiset pikkujoulut ja talkoot. Talohallitus harmittelee toiminnan vähentymistä ja toivoo uusia asukkaita mukaan toimintaan.

Tarina on kirjoitettu ja kuvattu kesällä 2016.

Käytämme evästeitä. Jatkamalla sivuston käyttöä hyväksyt tämän.Hyväksy